Fra fjerpen til kompatible printerpatroner

Fra pen til printerpatroner

Nogle gange er det ikke til at begribe hvor hurtigt udviklingen går. Få her et hurtigt overblik over udskrivningens historie fra brugen af fjerpen til de nyeste kompatible printerpatroner og lasertonere.

Helt tilbage fra 500-tallet – lang tid før brugen af printerpatroner – har fjerpennen været brugt som et yndet skriveredskab, og især mellem 500 til 1800-tallet havde den sin storhedstid. Den fungerede ved at man anvendte en fjer – ofte fra gæs – til at skrive med. Ofte var det meget specifikt fjerene fra venstre vinge, der blev benyttet, da det passede til en højrehåndet bruger. Skrivehastigheden var noget besværlig og en hel del langsommere end med de printerpatroner, som vi kender i dag, men selv i dag er der mange, som finde glæde ved at bruge fjerpennen som et retro skriveværktøj.

Efter 1800-tallet begyndte fjerpennen at blive erstattet af en stålpen, der senere førte til kuglepennen som vi kender i dag. Her kom man et skridt tættere på hastigheden ved en printerudskrivning, men forskellen på brug af printerpatroner og kuglepen er stadigvæk kæmpestor – selv hvis man sammenligner hastigheden med nogle af de første printere.

De første printere og printerpatroner

Trykkeriet har ganske vist været kendt i Kina helt tilbage fra 1200-tallet, hvor man i stedet for printerpatroner benyttede sig af ler, mens bogtrykkerkunsten senere blev ført til Vesteuropa af Johann Gutenberg i midten af 1500-tallet.

Dog var det først i det 20. århundrede, at trykkeriet for alvor tog fart med udviklingen af computerteknologi og det dertilhørende behov for at udskrive fra en printer, hvorfor man overførte teknologien fra avistrykkeri til printerpatroner.

Udviklingen af farvepatronen

Vi skal helt op til år 1977 før den første vellykkede udskrift i farver fandt sted fra en printerpatron, men disse printerpatroner med farve var ofte rigtig dyre, og man udskrev derfor kun med farve, hvis det var yderst vigtigt. Dog gjorde udviklingen, at almindelige printerpatroner med blæk begyndte at blive billigere at producere, og i takt med at flere fik adgang til en computere på arbejdet eller i hjemmet, steg behovet for printerpatroner også til udskrift af personlige dokumenter til senere opbevaring i mapper.

Originale og kompatible patroner

Mange af de store brands som Canon, Brother, HP, Epson m.m. har lukreret på dette behov for printerpatroner i mange år, så selv om en øget konkurrence og forbedret teknologi pressede priserne i bund, var det stadigvæk en meget lukrativ forretning, da de brandede produkter tit havde høje profitmarginer. Derfor begyndte der langsomt at opstå udbydere af ubrandede – også kendt som kompatible – printerpatroner. Disse har den samme kvalitet som de originale i form af blæk, men ofte vil de indeholde enten mere blæk eller være betragteligt billigere.

De billige printerpatroner har i den grad vakt interesse hos de mange forbrugere, selv om digitaliseringen har gjort, at der i dag er mindre behov for at  udskrive, men en stor del af befolkningen har efterhånden fundet ud af, at den store forskel i pris uden at gå på kompromis med prisen er værd at gå efter.

Dette oplever man også hos Kompatibel Ink, der er en dansk webshop, som sælger kompatible printerpatroner og lasertonere med besparelser på helt op til 75%. Som om det ikke var nok, får man endda gratis fragt på alle bestillinger, så virksomheder som denne ligger milevidt fra 80-erne, hvor det kun var muligt at få de originale slags. Udbuddet er efterhånden også blevet så stort, at man kan få kompatibelt blæk til alle de kendte brands, og på Trustpilot kan man på f.eks. Kompatibel Ink se samlede kundebedømmelser på hele 9.2 ud af 10. Forbrugerne har i den grad fået øjnene op for de billige kompatible printerpatroner!

Gem